sobota, 31 marca 2012

owocowe clafoutis

W ostatnich tygodniach mogliśmy zacząć się przyzwyczajać do wiosennego klimatu. Miało się więc smaka na soczyste owoce. Z okazji środowych urodzin Ady postanowiłam to wykorzystać i upiec jej fantastyczne clafoutis, francuski specjał, o którym pierwszy raz przeczytałam w "Poprostu gotuj" Pascala Brodnickiego. To przepyszne ciasto jest dziecinnie proste i można je zmieniać wedle swoich upodobań. Wystarczy zamiast cukru dodać przypraw, a zamiast owoców kurczaka lub krewetki z warzywami, co da nam fantastyczną zapiekankę na obiad. Ja przygotowałam je już trzeci raz cały czas trzymam się wersji na słodko. Zmieniam tylko owoce.

foto by Ada
 - 15 łyżek przesianej mąki (miejcie więcej mąki w gotowości)
- 6 łyżek cukru
- 1/2 proszku do pieczenia (15g)
- opakowanie cukru wanilinowego (16g)
- 3 lekko ubite jajka
- szklanka mleka (250 ml)
- 100g stopionego masła (pół kostki)
- osiem truskawek pokrojonych w plasterki
- 1 duża gruszka pokrojona w małe plasterki lub kostkę
- szczypta wiórków kokosowych

Ustaw piekarnik na 180*C z termoobiegiem. Naczynie zaroodporne, najlepiej ceramiczne wysmaruj masłem i obsyp garścią mąki. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy wsyp do miski i wymieszaj. Zrób studnię, wlej po kolei: jajka, mleko a na koniec masło. Wymieszaj mikserem, ciasto powinno być trochę bardziej gęste od naleśnikowego. Jeśli wyszło Ci rzadsze dodawaj stopniowo większą ilość przesianej mąki, równocześnie miksując. Trochę ciasta wlej do naczynia aby przykryć dno. Na tym ułóż gruszki i truskawki, zalej je ciastem. Całość ciasta posyp wiórkami. Piecz w piekarniku 25-30 minut.
Po wyjęciu poczekaj aż ostygnie, najlepsze jest na zimno.
Do ciasta Pascal poleca sos z 36% śmietanki, łyżki cukru trzcinowego i  ziarenkami z laski wanilii, a owoce poleca posypać białym pieprzem. Zapewnia to bardzo ciekawy, smaczny efekt, ale czasem szoda smaku świeżych soczystych owoców, jak w przypadku naszych gruszek i truskawek. W wersja z pieprzem jest bardzo interesująca z bananami i winogronem, sos jest przepyszny, ale samo ciasto jest równie, jak nie bardziej smaczne i warto się nim delektować. Bardzo polecam kombinować z tym ciastem tak jak ja :)
pozdroUGA

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz