Foto by: Ada
Wracając z Bogim wygłodniali do domu, wstąpiliśmy do paru sklepów, szukając pomysłu na obiad. Makaron z warzywami to jest to! Biegając za kiełkami soi, Bogi zauważył moją dziwną przypadłość, mianowicie rozgniatanie w dłoniach produktów spożywczych które mi się podobają (oczywiście bez brutalnej destrukcji). Świetnie się bawił, patrząc jak wciskam palec w opakowanie mrożonych kalmarów czy "korsarskich miętówek". W raz z pozytywnym nastawieniem do życia, zrobiłam możliwie najtańsze zakupy szalejąc jedynie z kupnem kiełków soi. Tak dobrze spędzaliśmy czas, że zapomniałam przyprawić warzyw :).
składniki:
- makaron spaghetti (polecam też makaron sojowy);
- pojedyncza pierś z kurczaka;
- jajko;
- ćwierć główki małej, białej kapusty;
- dwie duże pieczarki;
- garść kiełków soi (najlepiej świerzych);
- garść mrożonej fasolki szparagowej;
- średnia marchewka;
- sól, pieprz, słodka papryczka, chilli, czosnek, curry
- 2 łyżki oleju ryżowego (lub zwykły)
Makaron ugotować i odcedzić. Pierś z kurczaka drobno pokroić i poddusić na oleju ryżowym. Kapustę posiekać, obrać i pokroić pieczarki, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, fasolkę rozmrozić. Wrzucić warzywa i kiełki soi na patelnię z kurczakiem i dusić aż kapusta zmięknie, następnie dodać makaron i wyżej wymienione przyprawy (proporcje według uznania) dokładnie wymieszać. Jajko wbić do miseczki i roztrzepać (nie musi być dokładnie), podwyższyć ogień, wlewać jajko na makaron z warzywami i energicznie mieszać aż się zetnie. Gotowe!
pozdroADA
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz