- 5 łyżek białego ryżu
- 2 jajka
- 3/8 kostki masła czyli (25g x 3)
- dwie garści mrożonej zielonej fasolki
- sól, pieprz
- koperek
Biały ryż ugotować. Po odcedzeniu podsmażać na maśle z koperkiem, solą i pieprzem około 15 minut, na małym ogniu. W tym samym czasie fasolkę rozmrozić i ugotować na parze: na garnek gotującej się wody kładziemy durszlak wypełniony fasolką i przykrywamy pokrywką. Podczas gotowania należy mieszać fasolkę aby się równomiernie rozmroziła. Można ją również klasycznie ugotować, ale tym sposobem zachowuje swoją chrupkość, jędrność i wartości odżywcze. Trwa to ok. 15-20 minut. Gdy fasolka będzie już gotowa do jedzenia, z garnka wylać wrzątek, opłukać zimną wodą, przetrzeć, wrzucić do niego fasolkę i 1/8 kostki masła ze szczyptą soli, wymieszać. Przykryć, żeby masełko się roztopiło. Gotowy ryż ułożyć na talerzach i na tej samej patelni na małym ogniu usmażyć jajko sadzone, z solą, pieprzem i koperkiem. Gotowe jajka ułożyć na talerzach, obok ułożyć fasolkę i polać roztopionym w niej masłem. Prosto i smacznie :)
PozdroUGA
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz