wtorek, 27 marca 2012

pizza z sosem beszamelowym, sardynkami i rucolą

Foto by: Ada

Luźniejszy dzień na uczelni, po zajęciach z projektowania środków transportu poszłyśmy z Ugą do Hali Targowej na zakupy. Wtem, oczarowała nas świeża rucola i wiedziałyśmy że musimy ją mieć. Przy okazji wstąpiłyśmy także do rybnego po pastę i oto naszym oczom ukazały się sardynki, może zrobimy sałatkę? Jednak połączenie ryby i rucoli na pizzy wygrało sprawę. Skoczyłyśmy jeszcze po owoce na ewentualne ciasto i ruszyłyśmy do domu z załadowanymi reklamówkami. 





składniki:
- 3 pieczarki
Foto by: Ada
- puszka sardynek
- garść kukurydzy z puszki
- garść zielonych oliwek z zalewy
- rucola
- ser gouda
- bazylia, oregano

składniki na ciasto:
- pół kilo mąki
- 2 czubate łyżeczki drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek 
- 2 łyżki oliwy do wysmarowania blachy

sos beszamelowy: 
- 2 łyżki mąki
- troszkę mniej niż połowa kostki masła
- pół szklanki mleka
- sól, pieprz, czosnek granulowany

Ciasto: w szklance ciepłej wody rozpuścić drożdże i szczyptę cukru, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 min, można włożyć do piekarnika i ustawić na 40*C. Zamieszać i stopniowo wlewać drożdże do mąki, ugniatając dodać oliwę. Ciasto powinno być sprężyste i nieklejące. Ciasto owinąć luźno w ściereczkę i odstawić w ciepłe miejsce lub do piekarnika 40*C na ok 15 min. Następnie ponownie ugnieść ciasto, rozwałkować, przełożyć na wysmarowaną wcześniej blachę oliwą i podsypaną mąką.

Sos beszamelowy: w rondelku rozpuścić masło, gdy pojawią się bąbelki wsypać mąkę i cały czas mieszać, gdy pojawi się piana, wlać schłodzone mleko i energicznie mieszać aż do powstania konsystencji budyniu, gdy zrobią się "kluchy" dolać jeszcze mleka aż konsystencja będzie odpowiednia, nie przejmować się, gdy nie wyjdzie za pierwszym razem. Przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem.

Całość: sos beszamelowy rozprowadzić na cieście, zostawiając nieco miejsca przy brzegach. Sardynki pozbawić kręgosłupów i pokruszyć w palcach, pieczarki obrać i pokroić, oliwki odcedzić z zalewy, pokroić, ser zetrzeć na dużych oczkach. Składniki ułożyć na pizzy i zasypać serem, na końcu pozaginać brzegi. Piec w temp. 200*C bez termoobiegu przez ok 15- 20 min. Po wyciągnięciu z piekarnika na środku pizzy położyć garść rucoli. Smacznego! pozdroADA

Foto by Ada, z Ugą na Hali Targowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz