Foto by: Ada |
Luźniejszy dzień na uczelni, po zajęciach z projektowania
środków transportu poszłyśmy z Ugą do Hali Targowej na zakupy. Wtem, oczarowała nas
świeża rucola i wiedziałyśmy że musimy ją mieć. Przy okazji wstąpiłyśmy także
do rybnego po pastę i oto naszym oczom ukazały się sardynki, może zrobimy
sałatkę? Jednak połączenie ryby i rucoli na pizzy wygrało sprawę. Skoczyłyśmy
jeszcze po owoce na ewentualne ciasto i ruszyłyśmy do domu z załadowanymi
reklamówkami.
składniki:
- 3 pieczarki
- garść kukurydzy z puszki
- garść zielonych oliwek z zalewy
- rucola
- ser gouda
- bazylia, oregano
składniki na ciasto:
- pół kilo mąki
- 2 czubate łyżeczki drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki oliwy do wysmarowania blachy
sos beszamelowy:
- 2 łyżki mąki
- troszkę mniej niż połowa kostki masła
- pół szklanki mleka
- sól, pieprz, czosnek granulowany
Ciasto: w szklance ciepłej wody rozpuścić drożdże i szczyptę cukru, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 min, można włożyć do piekarnika i ustawić na 40*C. Zamieszać i stopniowo wlewać drożdże do mąki, ugniatając dodać oliwę. Ciasto powinno być sprężyste i nieklejące. Ciasto owinąć luźno w ściereczkę i odstawić w ciepłe miejsce lub do piekarnika 40*C na ok 15 min. Następnie ponownie ugnieść ciasto, rozwałkować, przełożyć na wysmarowaną wcześniej blachę oliwą i podsypaną mąką.
Sos beszamelowy: w rondelku rozpuścić masło, gdy pojawią się bąbelki wsypać mąkę i cały czas mieszać, gdy pojawi się piana, wlać schłodzone mleko i energicznie mieszać aż do powstania konsystencji budyniu, gdy zrobią się "kluchy" dolać jeszcze mleka aż konsystencja będzie odpowiednia, nie przejmować się, gdy nie wyjdzie za pierwszym razem. Przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem.
Całość: sos beszamelowy rozprowadzić na cieście, zostawiając nieco miejsca przy brzegach. Sardynki pozbawić kręgosłupów i pokruszyć w palcach, pieczarki obrać i pokroić, oliwki odcedzić z zalewy, pokroić, ser zetrzeć na dużych oczkach. Składniki ułożyć na pizzy i zasypać serem, na końcu pozaginać brzegi. Piec w temp. 200*C bez termoobiegu przez ok 15- 20 min. Po wyciągnięciu z piekarnika na środku pizzy położyć garść rucoli. Smacznego! pozdroADA
Foto by Ada, z Ugą na Hali Targowej. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz