poniedziałek, 26 marca 2012

pyrowe love.

Po szalonym babskim weekendzie w stolicy Wielkopolski poczułam klimat pyrlandii. Wizyta w Pyra Barze była nadawcą mojego dzisiejszego pomysłu na obiadek. Przedstawiam państwu zapiekankę ziemniaczano-brokułowo-pieczarkowo-szczypiorkową. Tanią jak barszcz, o zapachu pizzy i smaku Poznania. W porcjach dwóch.

foto by Ada


- 6 małych ziemniaków
- dwie garście brokułowych różyczek, świeżych (mrożone sparzyć)
- trzy duże pieczarki
- garść posiekanego szczypiorku
- 200g śmietany 12%
- sól, pieprz, czosnek granulowany, koperek
-15dkg żółtego sera (polecam salami)

Ziemniaki obrać, poćwiartować, ugotować al dente i odcedzić, pokroić w nieco mniejsze kostki. Brokułowe różyczki powinny być możliwie jak najmniejsze, duże należy poprzekrawać. Pieczarki obrać i pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać. Wykonać sos: do miski przelać śmietanę, dodać sól, pieprz, czosnek, koperek i szczypiorek. Do naczynia żaroodpornego układać warstwowo: ziemniaki, brokuły, pieczarki, zalać sosem. Całość oprószyć serem startym na grubych oczkach. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220*C, piec 15 minut. Niebo w gębie.



BroKurowa w Pyra Barze. foto by Dominika Kucner
Jeśli macie w najbliższych planach wizytę w Poznaniu, najsmaczniejszą opcja na obiad jest wizyta w Pyra Barze, z menu na widok którego cieknie ślinka, a portfel nie chudnie. Małe porcje są błogo sycące, a wszystko co serwują jest ultra smaczne. Sam lokal ma świetny vintage-kolorowy wystrój i posiada przyjemny ogródek od podwórka. Zaletą jest również lokalizacja- jakieś 10 minut piechotą z rynku. Na deser polecam tanią kawę i buszowanie po używanych ciuchach w Cafe Pralnia, 5 minut drogi od Pyry, gdzie można nabyć również fantastyczne unikatowe torebki z płyt winylowych Oli Szurlej.
Cafe Pralnia. foto by Dominika Kucner
pyrabar zlokalizowany jest przy Strzeleckiej 13, a więcej dowiecie sie tu: PYRABAR
Cafe Pralnia zlokalizowana jest przy ulicy Mostowej 3a, więcej dowiecie się tu: cafePRALNIA


pozdroUGA

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz