piątek, 20 lipca 2012

Ada i ziołowe bułki

Nie ma już chleba, mleka, płynu do mycia naczyń. Pusto w lodówce, zostało niewiele składników. Ważne że była mąka, drożdże i woda w kranie :). Po co kupować chleb kiedy można upiec bułki? Wzięłam się więc za pieczenie pierwszych bułek w życiu. Uwierzcie mi, że jest to proste, tanie i naprawdę smaczne! 
Fot. by Ada



Składniki do upieczenia ok. 7 małych bułek:
2 szklanki mąki pszennej,
0,5 szklanki ciepłej wody,
0,5 łyżeczki cukru,
2 łyżeczki suszonych drożdży instant,
łyżeczka soli,
2 łyżki ziół prowansalskich,
1 łyżeczka czosnku granulowanego

Wymieszać suche składniki, przyprawy i mieszając, stopniowo dolewać wodę. Ugniatać ciasto aż zrobi się sprężyste (w razie potrzeby dodać więcej mąki lub wody, ja robiłam na oko i nie jestem pewna proporcji). Ciasto odstawić, przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok 30 min. Uformować z ciasta walec i podzielić na niewielkie części, ulepić z nich kulki. Można na nich naciąć np. krateczkę nożem lub zrobić "przedziałek". Surowe bułki odstawić pod przykryciem na 30min do wyrośnięcia. Piec na blaszce wysmarowanej mąką ok 20- 25 min w temp. 200*C, w połowie pieczenia posypać niewielką ilością mąki. Smacznego!
PozdroADA!

Fot. by Ada

1 komentarz:

  1. Droga współautorko tego bloga! nauczyłaś mnie wczoraj prawidłowego posługiwania się pałeczkami do sushi! chciałbym się odwdzieczyc, odezwij sie (baminski@gmail.com)!

    OdpowiedzUsuń