wtorek, 17 lipca 2012

Bułeczki cynamonowe

Wakacje- czas kiedy każdy dzień tygodnia jest sobotą w którą zdawałoby się, nikt nie pracuje, tylko odpoczywa na urlopie, przy tym nie dając Ci konkretnych informacji kiedy przyjść na dzień próbny, na który już się zakwalifikowałaś. Nie wiadomo jak zagospodarować swój czas, chodząc nawet do łazienki z telefonem w ręku. Siedzę więc w domu i czekając na odzew, zaczęłam piec bułeczki cynamonowe.
Foto by: Ada Brożyna




Ciasto:
- pół filiżanki cukru
- 2,5 łyżeczki drożdży suszonych
- szczypta soli
- 1/4 kostki masła
- 2 jajka
- 2 i 0,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki mleka 1,5%
- łyżeczka ekstraktu z wanilii



Masełko cynamonowe:
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 kostki masła








Foto by: Ada Brożyna
W jednej misce wymieszać 2 szklanki mąki, cukier, sól, odstawić. W rondelku roztopić masło, dolać mleka i wanilię, wymieszać. Zdjąć z ognia i ostudzić, delikatnie mieszając. W osobnej misce ubić jajka na puszysto. Do suchych składników dolać zawartość rondelka i jajka, wymieszać łyżką i dodać resztę mąki. Ciasto ugnieść i pozostawić przykryte ściereczką aż wyrośnie (ok. 30- 40 min.). Ja odkładam do piekarnika na 20 min./ 30*C.


Masło cynamonowe: masło roztopić w rondelku i wymieszać z cynamonem, uwaga aby nie przypalić, masło nie musi wrzeć, odstawić do wystygnięcia. Na tym etapie nie dodawać cukru.

Ciasto rozwałkować na duży placek, posmarować masłem cynamonowym i posypać cukrem. Zwinąć w rulon (jak naleśnik) tak, aby masło znalazło się w środku. Pokroić na możliwie równe plastry grubości ok 4 cm i ułożyć ciasno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (można także umieścić pojedyncze plasterki w papilotkach do muffinek). Odstawić do wyrastania. Piec w temp. 170*C przez ok 30 min. Podawać na ciepło ze szklanką mleka. Smacznego! pozdroADA




Foto by: Ada Brożyna


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz