czwartek, 26 lipca 2012

Rzecz o kluskach z sosem pieczarkowym

Zanim zadecydowałyśmy z Ugą pójść do kina, ulepiłyśmy kluseczki. Pierwszym pomysłem był dość wymowny kształt, nawiązujący do wybranego przez Ugę filmu. Okazało się, że serduszka są prostsze do zrobienia i ładniej wyglądają po ugotowaniu. Miłym zaskoczeniem był klimat filmu, przez co "serduszkowe kluseczki" były "strzałem w dziesiątkę". Film nosi tytuł "Rzecz o mych smutnych dziwkach" i urzeka wrażliwością z jaką przedstawione zostały dość kontrowersyjne wątki.
Fot. by Ada




Kluseczki:
1 jajko
2 szklanki mąki i trochę do posypania
5 średniej wielkości ziemniaków
1/2 łyżeczki soli

Sos:
pół kostki rosołowej
5 dużych pieczarek
mała śmietana 12%
posiekany koperek
czosnek granulowany
zioła prowansalskie
łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz






Kluseczki: ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki, gotujemy aż będą miękkie (można nieco rozgotować). Odcedzamy ziemniaki i ugniatamy na gładką masę. Kiedy ostygną dodajemy do nich jajko, sól i mieszamy. Dosypujemy mąki i ugniatamy do pozbycia się grudek. Ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i formujemy w walec. Jeśli chcemy uzyskać kształt serduszek, nacinamy walec od góry, kroimy na plastry i formujemy dolną część serduszek na każdym kawałku. Kluski posypujemy mąką i wrzucamy do gotującej się wody (nie wrzucamy wszystkich na raz, mogą się posklejać) kiedy wypłyną, czekamy jeszcze 2- 3 minutki i wyciągamy, studząc chłodną wodą.

Sos: Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy na plastry. W rondelku podgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy pieczarki, dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając aż puszczą sok. Wrzucamy kostkę rosołową i przyprawy, mieszamy i dusimy ok 5 min. Ostatnią wlewamy śmietanę, mieszamy i czekamy aż sos nabierze z powrotem temperatury. Polewamy kluseczki. Smacznego! PozdroADA!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz