niedziela, 8 lipca 2012

brokułowy krem


foto by Uga

lekko, smacznie, sycąco i mega prosto. Tak, to doskonały pomysł na letni obiad. Postanowiłam lekko zmodyfikować przepis dziewczynek z babskigo odejmując mu trochę kalorii, nie dodając serka topionego i grzanek. I serio - da się ugotować smaczną zupę bez żadnego bulionu czy wywaru.
foto by Uga

 
-1 mały brokuł, lub pół dużego
- litr wody
-1 średnia cebula
- łyżka oleju
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- śmietana 12 %


Gotujemy brokuł tak, aby trochę rozmiękł. Cebulkę należy zeszklić na oleju. Brokuł, razem z wodą w której był gotowany i cebulką miksjemy blenderem. Wyciskamy czosnek i jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu, doprawiając solą i pieprzem. Po nałożeniu do misek dekorujemy śmietaną. 
pozdroUGA

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz