niedziela, 8 lipca 2012

kółko kwadrat

czyli zucchine con pasta, które wyszło trochę inaczej. Śmiem wątpić, że jest to danie na obecne upały, chyba że ktoś tak jak ja siedzi całymi dniami w chłodnym mieszkaniu (ah, te wakacje u mamy!), albo chce urządzić włoską, sycącą ucztę w chłodny wieczór.

foto by Uga
- 1 cukinia
- 250g makaronu Quadretti
- 100ml oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- łyżeczka bazylii
- łyżeczka oregano
- łyżeczka soli

Makaron wrzucamy na wrzątek i gotujemy al dente. Polecam do wody dodać łyżkę soli i łyżkę oleju - zapobiegnie to sklejaniu się makaronu. Cukinię obieramy ze skóry i kroimy w grube plastry (ok. 0,5 cm). Cebulkę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę na dużej patelni. Gdy cebula sie zeszkli, układamy plastry cukini na patelni. Gdy zarumienią się z jednej strony, przekładamy na drugą. Jeśli lubisz cukinię mocno podsmażoną smaż na największym płomieniu. Następnie wyciskamy czosnek i dodajemy bazylię i oregano. Kiedy cukinia się już usmaży, wrzucamy na patelnię makaron i mieszamy. Dodajemy sól ciągle mieszając. Voila! pozdroUGA

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz