poniedziałek, 21 maja 2012

zdrowy łososiowy

Po  pomyślnie (miejmy nadzieję) napisanym kolokwium z materiałoznawstwa, poszłyśmy na "biedronkowe" zakupy. Nie mogłyśmy przegapić pięknego filetu z łososia, w zamrażarce czekała na nas zielona fasolka, więc pozostało nam jedynie kupić ziemniaczki, parę innych "niezbędnych" itemów domowego użytku i ruszyć do domu przygotować super zdrowy obiad. Jak na ironię w tramwaju dwie panie toczyły bardzo żywą dyskusję na temat jak to bardzo nie lubią łososia... nie zniechęciło nas to, ponieważ wiemy, że nic tak dobrze nie wpływa na móżdżek, serduszko i układ nerwowy  jak omega-3!

fot. by Ada
składniki:
- filet z łososia
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 duże ziemniaki
- paczka mrożonej fasolki szparagowej (lub innego warzywa na które masz ochotę)
- 1/3 kostki masła
- łyżka śmietany
- sól, pieprz, przyprawa do ryb, koperek.

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w drobną kosteczkę, gotujemy w posolonej wodzie, ugniatamy z połową porcji masła i śmietaną. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i mieszamy z resztą masła aż się ładnie roztopi. Filet z łososia myjemy, wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy oliwą (trochę pod spód żeby nie przywarło), przyprawiamy, pieczemy bez termoobiegu ok 25- 30 min, przez pierwsze 15min w 250 stopniach a potem zmniejszamy na 150 stopni. Układamy wszystko na talerzu i gotowe! 
pozdroADA&UGA

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz