sobota, 16 czerwca 2012

Dżem nektarynkowo- cynamonowy

Upalny dzień, nic się nie chce, słodkie lenistwo po zdanej sesji. Leniuchowałabym pewnie dalej gdyby nie zapach nektarynek w sklepie. Kupiłam je, aby później zastanawiać się co z nich zrobić, nektarynka z cynamonem musi smakować idealnie, tak więc zabrałam się za robienie dżemu. Różyczce bardzo smakował :).



Składniki:
- 6 nektarynek
- pół filiżanki cukru
- ćwierć jabłka
- łyżeczka cynamonu w proszku
- łyżeczka cukru wanilinowego
- dwie łyżki stołowe wody
- czubata łyżka masła




fot. by Ada



Sposób przygotowania:
Myjemy nektarynki i pozbawiamy je pestek, kroimy na drobne kawałki, jeżeli skórka łatwo schodzi lepiej je obrać. Jabłko kroimy drobno lub ucieramy. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy nektarynki i jabłka, posypujemy cukrem i delikatnie mieszamy, dolewamy trochę wody i mieszamy aż cukier się rozpuści i pojawią się bąbelki, podsypujemy cynamonem. Cały czas delikatnie mieszamy aż dżemik zgęstnieje, uwaga żeby nie przypalić! Smacznego! PozdroADA!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz