poniedziałek, 21 maja 2012

czekoladowo- bananowo!

foto by: Ada
Mrożony deserek czekoladowo- bananowy uratował nas od majówkowych upałów ;).


beza:
- 1 białko jajka
- łyżka cukru
góra:
- pół tabliczki mlecznej czekolady
- łyżka mleka
środek:
- 2 banany 
spód:
- szklanka twarożku
- 1 żółtko jajka
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki cukru
- cukier wanilinowy i cynamon


Spód: Oddzielamy żółtko od białka (białko odkładamy na bok, przyda nam się do bezy). Żółtko mieszamy z resztą składników na "spód" deseru aż do powstania masy jednolitego koloru. Wkładamy do zamrażarki na ok godzinę, mieszając od czasu do czasu.
Środek: Wystarczy zmiksować banany w blenderze lub rozgnieść widelcem, odstawić do lodówki.
Góra: do garnka wlewamy wodę i podgrzewamy (nie musi się zagotować) na tafli wody kładziemy miskę i wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę mieszamy aż się rozpuści dolewając mleka.
Beza: Ubijamy pianę z białek dodając stopniowo cukier, piana musi być sztywna. Wkładamy masę do woreczka na krem i wyciskamy na papier do pieczenia. Pieczemy w temp. 150 stopni przez ok 45 minut. 
Do szklaneczki wkładamy kolejno: zmrożony twarożek, schłodzony mus bananowy i polewamy gorącą czekoladą, na górę kładziemy bezę. Smacznego.
pozdroADA

1 komentarz: