foto by: Ada |
beza:
- 1 białko jajka
- łyżka cukru
góra:
- pół tabliczki mlecznej czekolady
- łyżka mleka
środek:
- 2 banany
spód:
- szklanka twarożku
- 1 żółtko jajka
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki cukru
- cukier wanilinowy i cynamon
Środek: Wystarczy zmiksować banany w blenderze lub rozgnieść widelcem, odstawić do lodówki.
Góra: do garnka wlewamy wodę i podgrzewamy (nie musi się zagotować) na tafli wody kładziemy miskę i wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę mieszamy aż się rozpuści dolewając mleka.
Beza: Ubijamy pianę z białek dodając stopniowo cukier, piana musi być sztywna. Wkładamy masę do woreczka na krem i wyciskamy na papier do pieczenia. Pieczemy w temp. 150 stopni przez ok 45 minut.
Do szklaneczki wkładamy kolejno: zmrożony twarożek, schłodzony mus bananowy i polewamy gorącą czekoladą, na górę kładziemy bezę. Smacznego.
pozdroADA
pysznie, muszę wypróbować ten przepis!
OdpowiedzUsuń