Foto by: Ada
Pewnego dnia, nastały ciężkie czasy dla mnie i Ugi, w lodówce były trzy ziemniaki, w zamrażalniku szpinak a w szafce mąka i nutella. Wpadłam na pomysł, można zrobić obiad z resztek i nie powinien być całkiem zły. Więc nutella została na kolację a my zajadałyśmy się zielonymi kluseczkami Ady.
Składniki:
- 3 ziemniaki;
- szklanka siekanego, mrożonego szpinaku;
- 1,5 szklanki mąki;
- jajko;
- ząbek czosnku lub 1 łyżeczkę granulowanego;
- sól, pieprz;
- 1/3 kostki masła;
Rozmrozić szpinak. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na małe kawałeczki i ugotować, aż będą się rozpadać. Ziemniaki przecedzić i ugnieść z łyżką masła na gładką, plastyczną masę i odstawić do wystygnięcia. Jajko roztrzepać i dokładnie wymieszać ze szpinakiem, dodać całość do masy z ziemniaków, dobrze wymieszać. Masę doprawić solą, pieprzem i czosnkiem, stopniowo dosypując do niej mąkę, cały czas ugniatamy. Ciasto będzie lepkie, więc posypujemy dłonie mąką i oddzielamy małe kawałeczki, lepiąc z nich kulki i rozgniatając na placuszki. Wrzucamy kluseczki do gotującej się wody i czekamy aż wypłyną, dajemy im jeszcze 2 minutki i wyciągamy z wody. Podajemy polane roztopionym masełkiem i posypane czarnuszką. Mniam!
pozdroADA!
pozdroADA!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz