foto by Ada
|
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebulka
- curry, pieprz cayenne, papryka słodka w proszku, bazylia
- sól, pieprz
- 2 jajka
- 6 łyżek przesianej mąki pszennej
- oliwa z oliwek
Dynię obrać ze skórki, pozbawić pestek i niteczek, miąższ zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulkę oraz przyprawy w dużej ilości (ok. łyżeczki każdej oprócz cayenne - pół łyżeczki) i jajka. Masę dobrze wymieszać. Następnie stopniowo dodawać mąkę ciągle mieszając. Można odstawić na chwilkę, żeby dynia przeszła przyprawami. Tak przygotowaną masę smażymy na oliwie z oliwek jak placki ziemniaczane. Ja podałam je z brązowym ryżem i serpentyną z marchewki, ale równie dobre są same albo z twarożkiem lub śmietaną (rano zimne na śniadanie :) )
¡buen provecho! pozdroUGA
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz